headerphoto

Kanotmaraton+ Dalsland
een van Zweden's grootste kano-evenementen

Voor wie eens van een echte uitdaging houdt een lange afstand marathon te kajaken in het prachtige merengebied van Dalsland in Zweden. Op 9 augustus 2008 wordt in het Zweedse Bengtsfors, provincie Dalsland (170 km boven Gotenburg) een van Zweden's grootste kano-evenementen georganiseerd. De Kanotmaraton+. Een marathon + evenement dat zo wordt genoemd omdat de 55 kilometers de klassieke marathon afstand van 41 kilometers (ver) te boven gaan.

Het betreft een traject dat bestaat uit verschillende te bevaren meren en uitlopers die met elkaar in verbinding staan. Vergelijk het met onze Elfstedentocht waarbij de wateren dicht bij elkaar liggen en doormiddel van overdraagplaatsen bereikt worden. Aan de marathon kan worden deelgenomen door zowel wedstrijdvaarders als door recreanten. Er zijn verschillende klassen zoals senioren en junioren, k1 elite (eenmanskajak, max. lengte 5.20 meter, minimaal kanogewicht van 8 kilo), k1 (eenmanskajak zonder verdere specificaties voor de kajak), K2 tweemanskajak en een c2 klasse voor de recreatieve canadeesvaarders.

Het dorp Bengtsfors was al kano-hoofdstad van de provincie maar heeft deze faam met dit evenement alleen maar versterkt. Het traject verbindt verschillende mooie plaatsen en meren aan elkaar. Er wordt gestart bij Baldersn\E4s even ten zuiden van Bengtsfors, en na een tocht van 55 kilometers tegen de wijzers van de klok in, bereikt men de finish in Bengtsfors.